25. listopada 2022.

Zdravstvene prednosti konzumacije ribe

Zdravstvene prednosti konzumacije ribe

U subotu 22. listopada 2022. godine je održana edukacija za kuhare i pomoćne kuharice na temu zdravstvene prednosti konzumacije ribe.

Gordana Kenđel, dipl. ing. nutr. iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo govorila je o važnosti raznovrsne prehrane, sigurnosti i kvaliteti hrane s posebni naglaskom na kvalitetu i sigurnost ribe. Naglasila je zdravstvene dobrobiti konzumacije ribe, koja je namirnica visoke nutritivne vrijednosti. Riba sadrži visoki udio bjelančevina (esencijalne aminokiseline) i masti (omega-3 masne kiseline), vrijedan je izvor vitamina (D, A, E, B vitamini) i minerala (kalcij, fosfor, željezo, cink, jod, magnezij, kalij). Bojne su zdravstvene dobrobiti ribe, zbog njenog djelovanja na naš organizam. Djeluje antioksidativno, protuupalno, neuroprotektivno, kardioprotektivno i hepatoprotektivno.

Razne zdravstvene organizacije i nacionalna tijela preporučuju konzumaciju najmanje 2 porcije ribe tjedno. Potrošači često izražavaju nepovjerenje i zabrinutost o nutritivnim vrijednostima ribe radi hranidbe proizvedenom hranom, uvjeta uzgoja i porijekla ribe te je stoga izuzetno važna edukacija o sigurnosti hrane i potencijalnim opasnostima. Riba i morski proizvodi u sebi kriju potencijalne opasnosti koje su poznate i kontrolirane i ne bi trebale predstavljati značajan rizik.

Redovita konzumacija ribe može smanjiti rizik od raznih bolesti i poremećaja. Uravnotežena prehrana koja uključuje razne ribe i proizvode ribarstva može pridonijeti zdravlju srca i pomoći u pravilnom rastu i razvoju djece.

Od ponedjeljka, 23. listopada 2022., počinjemo primjenjivati novi jelovnik koji je izradio Nastavni zavod za javno zdravstvo u suradnji s glavnim kuharom i zdravstvenom voditeljicom. Djeca u vrtiću borave i do 10 sati dnevno i jako je važno osigurati im odgovarajuću, uravnoteženu prehranu. Ribe u tome imaju vrlo važnu ulogu. Novim jelovnikom je riblji ručak planiran dva puta tjedno kako bi se djecu što više navikavalo na konzumiranje ove visoko vrijedne namirnice. Pozivamo sve roditelje da ribu što više koriste u svojim domovima kako bismo djeci omogućili kvalitetu mediteransku i raznovrsnu prehranu koja će uvelike utjecati na njihov rast i razvoj.