vrtić
TEME ZA RODITELJE

Prilagodba na vrtić

Polazak u vrtić je jedna od velikih promjena u životu djeteta. Najčešće je to i prvo odvajanje od roditelja i/ili drugih važnih osoba.
Osjećaj sigurnosti djetetu pruža njegov ustaljeni dnevni raspored koji omogućuje predvidljivost dana, djetetov poznati prostor, poznate igračke, poznati ljudi s kojima se druži. Polaskom u vrtić dostupnost ranije poznatih osoba, stvari i aktivnosti se mijenja. Sva djeca prolaze period adaptacije – privikavanja na promjenu. Adaptacija je prirodna i očekivana reakcija na promjenu i traje sve dok novo ne postane poznato.

Što  očekivati?

Reakcija djeteta tijekom adaptacije može uključivati čitav niz promjena u ponašanju od oštrog protestiranja i intenzivnog plakanja do izrazite pasivnosti. Dijete može odbijati suradnju s odgojiteljem, drugu djecu, roditelje, hranu… Mogu se javiti probavne smetnje, poteškoće u spavanju, češće pobolijevanje… Neke vještine koje je dijete prethodno savladalo (npr. odlazak na wc) mogu biti izgubljene. Promjene u ponašanju su privremene i mogu trajati od nekoliko dana do par mjeseci.
Kako će izgledati adaptacija vašeg djeteta na vrtić i koliko će vremenski trajati ovisi o osobnosti djeteta, temperamentu, stupnju razvoja, dobi, zdravstvenom stanju, obiteljskoj atmosferi, ranijim iskustvima odvajanja od roditelja, stavu roditelja prema polasku u vrtić ili jaslice.
U samoj podlozi adaptacije je separacijska anksioznost – strah od odvajanja od roditelja. Taj strah je urođen i prisutan u sve djece. Javlja se oko 6. mjeseca, svoj vrhunac doseže oko 18. mjeseca i najčešće nestaje oko 36. mjeseca djetetovog života. Malo separacijske anksioznosti je normalno i znak da je dijete razvilo sigurnu privrženost roditeljima.
obitelj

Kako  pomoći?

Roditelji imaju važnu ulogu u olakšavanju procesa prilagodbe. Djetetu se može pomoći:
  • pozitivnim stavom prema vrtiću i odgojitelju skupine
  • prihvaćanjem dječjeg osjećaja straha i zabrinutosti - dopustite mu da izrazi svoje osjećaje, nemojte ih ignorirati, umanjivati ili posramljivati
  • upoznavanjem s vrtićem (npr. kroz razgovor o tome što će u vrtiću sve raditi)
  • usklađivanjem kućnog dnevnog ritma s vrtićkim
  • kratkim i opuštenim odvajanjem od djeteta pri dolasku u vrtić
  • postepenom adaptacijom koja prati reakciju djeteta
  • brigom o sebi - ako primijetite da vam odvajanje teško pada, podijelite brige s najbližima ali bez djetetove prisutnosti.
Ako Vas zanima više o procesu adaptacije, možete se obratiti odgojiteljima djeteta ili psihologu osobno ili na kontakt broj 091 241 7997.