5. veljače 2019.

Prvi ciklus edukacija Stručno-razvojnog centra

Dana 20. prosinca 2018. U veljači 2019. godine započinje rad Stručno-razvojnog centra za podršku roditeljstvu i program "Rastimo zajedno". Polaznici edukacije su odgajatelji i stručni suradnici dječjih vrtića iz Primorsko-goranske i Šibensko-kninske županije. Na uvodni modul, koji će se održati 8. veljače u Dječjem vrtiću "Radost", pozvani su ravnatelji uključenih ustanova. Tijana Vidović, viša stručna savjetnica za rani i predškolski odgoj i obrazovanje će ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja sudjelovati u otvorenju rada Centra te će održati plenarno predavanje o važnosti stručnog usavršavanja u području suradnje s roditeljima. Voditeljica Stručno-razvojnog centra i ravnateljica vrtića Radost Martina Magaš predstaviti će program rada.

Rad Centra je planiran kroz uvodni i 8 edukativnih modula, od veljače 2019. do veljače 2020. godine. Predavači su voditelji programa "Rastimo zajedno", odgajatelji, stručni suradnici i ravnateljica vrtića "Radost" te vanjski suradnici. Zanimljive i korisne radionice i predavanja usmjerene su na razvoj komunikacijskih i digitalnih kompetencija sudionika; vještina rada u timu, grupnog i individualnog rada s odraslima; osposobljavanje za provođenje radionica "Rastimo zajedno" i drugih oblika pružanja podrške roditeljima te na razmjenu iskustava i znanja. Sudionici će proširiti znanja o utjecaju odgovornog roditeljstva na dobrobit djeteta, pojasniti ulogu roditelja u današnjem društvu i osvijestiti važnost podrške roditeljstvu. Potvrdnice koje sudionici edukcije dobivaju tijekom i na kraju edukacije omogućavaju vrtićima – sudionicima verifikaciju i provođenje programa radionica "Rastimo zajedno" u njihovim sredinama. Prvi ciklus radionica će timovi uključenih vrtića u svojim vrtićima provesti uz superviziju i podršku stručnjaka Dječjeg vrtića "Radost."

Dječji vrtić "Radost" proglašen je Stručno-razvojnim centrom odlukom MZO-a, a temeljem uspješnosti u pružanju podrške roditeljima kroz radionice Rastimo zajedno te drugim oblicima suradnje s roditeljima. Prvi je vrtić – centar izvrsnosti u Primorsko-goranskoj županiji.
godine održana je božićna radionica jasličkih skupina "Pačići" i "Cvjetići". Tijekom cijele radionice prisutna su bila otvorena vrata između dvije sobe s ciljem poticanja partnerstva između drugih roditelja i djece (razmjena materijala, ideja…). Tema ove božićne radionice bila je ukrašavanje božićnih čestitki s raznim materijalom poput šljokica, tempera, flomastera, raznih ukrasa (zvjezdice, cvjetići, kružići…). U sobi je vladala vesela i predblagdanska atmosfera, a doživljaj je upotpunila prigodna glazba u pozadini. Na samom kraju djeca i roditelji mogli su se počastiti sokovima i keksima.

Zadnje objave