13. travnja 2021.

Priče o Maliku

Priče o Maliku koje smo čitali u vrtiću, a osmislila su i nacrtala djeca, bile su velika motivacija djeci da naprave svoju priču, odnosno slikovnicu o pustolovinama Malika u našem gradu. Kako djeci dočarati ljepotu naše baštine i približiti da je oni razumiju, svakako treba započeti kroz priče i legende koje se prenose generacijama.

Nedaleko našeg vrtića u parku nalazi se po legendi stablo Malika malog vražićka koji stalno radi nered. Iako legenda kaže da se djecu nekad plašilo s Malikom, djeca su u njemu ipak pronašla prijatelja, dječaka koji je, kako oni smatraju, samo mali nestaško i u biti samo dijete. U osmišljavanju nove priče o Maliku sudjelovala su djeca skupine "Slatkići", u dobi od 3 do 6 godina. Svako je dijete nešto dodalo u priču. U nju su utkani doživljaji same djece i njihovih svakodnevnih aktivnosti. Kroz priču su djeca povezala dva godišnja doba – ljeto i jesen.

Kod izrade crteža najviše su sudjelovala starija djeca (predškolci), dok su mlađa djeca oslikala Malikovo stablo, što je za njih bio pravi doživljaj i izazov. Kreiranje ove priče potaklo je kod djece maštu i kreativnost, ali i rješavanje različitih problemskih situacija.

Kroz likovni izričaj potaknut je razvoj vizualne percepcije, estetski senzibilitet te motorička osjetljivost. Ono što je najvažnije, djeca su pokazala motivaciju i inicijativu za pokretanje priče, te su pritom jako uživala. U nastavku možete pročitati našu slikovnicu o dječaku Maliku.

PUSTOLOVINE MALIKA

Zadnje objave