17. studenoga 2022.

Mjesec knjige u Pačićima

Od 15. listopada do 15. studenog u jasličkoj skupini "Pačići" obilježen je Mjesec hrvatske knjige čitanjem djeci najdražih slikovnica, te likovnim aktivnostima na temu istih.

Slikovnica je prva djetetova knjiga, u kojoj je priča upotpunjena ili proširena i obogaćena ilustracijama. Slikovnica djeci predstavlja uvod u književnost, umjetnost govorene i pisane riječi popraćene likovnom umjetnošću. Ima jako veliku ulogu u razvoju djece te informacijsko-odgojnu, spoznajnu, iskustvenu, estetsku i zabavnu funkciju. Ali prije svega slikovnica djeci predstavlja zabavu jer djeca kroz igru najviše nauče. Djeca pomoću slikovnice razvijaju spoznajni svijet, izaziva im emocije, razvija govor i bogati font riječi, zadovoljava potrebu za novim.

Slikovnica također doprinosi razvoju empatije i sposobnosti razumijevanja drugih ljudi. Pomaže u poboljšanju pamćenja i održavanju koncentracije. U slikovnicama djeca pronalaze nadahnuće, inspiraciju, i motivaciju, likovi im postaju uzor a mašta dozvoljava putovanje kroz vrijeme i doživljaj različitih mjesta, događaja i ljudi.

U našem smo centru slikovnica svakodnevno čitali, slušali i prepričavali priče. Djecu je posebno veselilo čitanje slikovnice "Zašto djeca vole zeca" hrvatske autorice Ivanke Obrovac. Osim što su je rado slušali, zajednički listali i pregledavali ilustracije, slikovnica je poslužila kao poticaj za likovnu aktivnost slikanja temperama.

Brojna su istraživanja pokazala da se djeca kojoj se čita i priča od najranije dobi brže razvijaju, zainteresiranija su za okolinu, brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji s drugima, razvijaju predčitalačke vještine, spremnija su za samostalno čitanje… Stoga čitanje djetetu treba postati dio svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece.