6. prosinca 2021.

Mjesec knjige u Delfinima

Budući da zbog epidemiološke situacije nismo bili u mogućnosti obilježiti Mjesec knjige na klasičan način “uživo”, jer roditelji ne mogu doći u skupinu čitati djeci, odlučili smo obilježiti Mjesec knjige online. Roditelji su najdražu slikovnicu svoga djeteta čitali putem aplikacije Zoom.

Za online čitanje prijavilo se 5 mama: Jasna, Ana, Barbara, Maja i Vlatka. Napravljen je raspored čitanja u skladu sa obavezama roditelja kao i u skladu sa našim planiranim aktivnostima.

Kroz cijeli Mjesec knjige jednom tjedno organizirali smo čitanje slikovnica.
Iako je druženje i doživljaj čitanja uživo bolji i interaktivniji, vjerovali smo da će ovo djeci i odgojiteljima, a i roditeljima biti novo i zabavno iskustvo. Laptop smo spojili na projektor tako da su djeca slušala priče i vidjela roditelje na velikom ekranu.

Prva na redu bila ja mama Jasna, Jakovljeva mama.
Čitanje je dogovoreno za srijedu. Pripreme su počele ranije jer smo svi bili jako uzbuđeni, a naročito Jakov. Postavili smo projektor i laptop, složili stolice kao u kinu i nestrpljivo čekali. Dok smo čekali, isprobavali smo kako kamera radi, gledali sebe na panou na zidu i kad se mama pojavila na ekranu strpljivo smo slušali priču.
Mama Jasna čitala je Jakovljevu najdražu slikovnicu “Miš lavljeg srca”. Pažljivo smo slušali slikovnicu koja govori o jednom hrabrom mišu koji je živio u pustinji i koji je bio toliko malen da ga nitko nije primjećivao.

Sljedeća mama “čitačica” je bila Barbara, Nolina mama. Ona je pročitala Nolinu najdražu slikovnicu “Vuk koji je ovladao svojim osjećajima”. Slikovnica putem vukovih raznih dogodovština prikazuje čitavu paletu osjećaja koji postoje (sreća, ljutnja, usamljenost…). Mama Barbara pripremila nam je bojanke, memori i slagarice sa temom slikovnice za igru i aktivnosti nakon čitanja slikovnice.

Mama Ana čitala je priču zajedno sa Gitom koja taj dan nije bila u vrtiću. Pročitale su Gitinu najdražu slikovnicu “Prutimir” o neobičnom putovanju jednog pruta po imenu Prutimir. Prutimir je na svom putovanju doživio svašta da bi na kraju pomogao Djedu Božićnjaku koji je zapeo u dimnjaku i pomogao mu podijeliti darove te se sretno vratiti svojoj obitelji.

Mama Vlatka, Lorencova mama pročitala je slikovnicu “Pip i Popi” koja govori o tome kako pravi prijatelji rješavaju sukobe i nesuglasice u zajedničkoj igri i zabavi. Nakon čitanja slikovnice djeca su od plastelina koji je napravila mama Vlatka izrađivala snjegoviće za prijatelja kojeg su odabrali.

Posljednju slikovnicu, “Mišica Milica”, u ovogodišnjem Mjesecu knjige pročitala nam je Enina mama Maja. Slikovnica govori o dogodovštinama mišice Milice koja nije poštivala pravila i zbog toga je upadala u različite nevolje.

Sve slikovnice djeci su bile vrlo zanimljive i poučne te su uživali u njima. Čitanjem slikovnica uz pomoć Zoom-a, pripremanjem projektora i laptopa u skupini osvijestili smo i digitalne kompetencije s djecom, te se prilagodili vremenu u kojem živimo. Nadamo se, ipak, da će nam roditelji ponovo čitati “uživo” u našem vrtiću.

Zadnje objave