18. veljače 2022.

Maškare u Pačićima

Stiglo nam je peto godišnje doba – maškare. Maškarani običaji i tradicije imaju važnu ulogu u razvoju djeteta, jer se njima razvijaju mašta, kreativnost i usvajaju  novi pojmovi.

Na djecu je već od najranije dobi važno prenositi nematerijalnu kulturnu baštinu, kako bi se ista održala i očuvala. Maškarani običaji nastaju na dubokim korijenima tradicije i autohtonosti koje je važno na adekvatan način prenijeti budućim naraštajima. Zavičajna baština zapravo oblikuje djetetov život te učvršćuje njegov osjećaj identiteta i stoga je važno dijete što ranije upoznati s raznolikim nasljeđem zavičaja u kojem živi i odrasta.

Kroz igru i masku djeca proživljavaju situacije koje su im izazovne i koje ih na neki način plaše, čine sretnima, nesigurnima ili izazivaju kod njih emocije koje ne mogu razumijeti. Uz podršku odgojitelja djeca razvijaju vještine prepoznavanja i imenovanja te samoregulacije emocija. 

U jasličkoj skupini “Pačići” tijekom mjeseca veljače svakoga četvrtka djeca su s veseljem u skupinu dolazila preobučena u raznolike kostime. Tako smo u sobi dnevnog boravka mogli pronaći bubamare, pčelice, zečeve, super heroje, čarobnjake, klaunove, princeze…

Provodili smo raznovrsne likovne aktivnosti poput izrade maski od neoblikovanog materijala, slikanje klauna, tematsko crtanje flomasterima, bojicama i pastelama, dok smo u dvorani u suradnji sa prijateljima skupine "Cvjetići" organizirali maškaranu zabavu. Plesali smo, usvajali nove stihove i pjesmice, a na samom kraju osladili se tradicionalnom poslasticom - fritulama.

Zadnje objave