27. kolovoza 2022.

Dodjela sredstava za projekt "Ribar(i)ja"

Dodjela sredstava za projekt "Ribar(i)ja"

Uprava za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede je 21. srpnja 2022. godine donijelo odluku o dodjeli sredstava Dječjem vrtiću Radost za projekt RIBAR(I)JA. Vrijednost projekta je 81.300,00 kn, a odobren je maksimalni iznos potpore u iznosu 75.470,00 kuna. Projekt će trajati do rujna 2023. godine, a u okviru projekta planirane su slijedeće aktivnosti:

  • nabava ledenice i hladnjaka za skladište kuhinje centralnog objekta
  • nabava sitnog inventara i opreme za posluživanje i pripremu ribe te dostavu obroka u skupine i ostale objekte vrtića
  • izrada dva tipa jelovnika s povećanim brojem ribljih menija (Nastavni zavod za javno zdravstvo)
  • praktične kuharske radionice za osoblje o važnosti konzumacije, pripremi i pravilnom skladištenju ribe (Nastavni zavod za javno zdravstvo)
  • dvije nutricionističke interaktivne radionice za kuhare (Nutrimarlin)
  • dvije radionice za odgojitelje (Nastavni zavod za javno zdravstvo)
  • edukativni igrokaz za djecu "Gdje li raste zdrava hrana, usred polja ili stana"
  • likovno-kreativne radionice za djecu "RIBAR(I)IJA" s ciljem upoznavanja prednosti i zdravstvene vrijednosti redovite konzumacije ribe i proizvoda akvakulture
  • prezentacija projekta djeci i roditeljima
  • tiskanje riblje kuharice.

Konzumiranje ribe ima pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi jer sadrži važne bjelančevine, vitamine D, B6 i B12, kalcij, magnezij, željezo, selen i jod. Glavni je prehrambeni izvor omega-3 masnih kiselina, odnosno dokozahekseenske kiseline (DHA) i eikosapentaenske kiseline (EPA) koje su važne za zdravlje zbog svog protu-upalnog učinka i zaštitne uloge protiv kroničnih nezaraznih bolesti od kojih je najveći pobol i smrtnost u svijetu i u Hrvatskoj. Zbog svoje velike hranjivosti, konzumiranje ribe od iznimne je važnosti za pravilan rast i razvoj djece jer omogućuje pravilan razvoj mozga i očiju, kosti, srčano-žilnog sustava te imuniteta. Ribu se preporuča uvesti u prehranu djece nakon navršene prve godine života, a po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Američke pedijatrijske akademije, djeca bi ju trebala jesti barem 2 puta tjedno po 50 grama. Prema podacima Europskog tržišnog opservatorija za proizvode ribarstva i akvakulture te Državnog zavoda za statistiku, konzumacija ribe u Hrvatskoj je vrlo niska, od 8 do 9 kg po stanovniku godišnje.

Djeca u dječjem vrtiću borave i do deset sati dnevno te najveći dio dnevnih energetskih i prehrambenih potreba zadovoljavaju prehranom u ustanovi, koja treba biti odgovarajuća i uravnotežena kako bi poticala njihov rast i razvoj.

Planirane aktivnosti projekta su usmjerene na povećanje konzumiranja ribe u dječjem vrtiću, isticanje važnosti konzumacije ribe za zdravlje i promicanje veće i češće konzumiranje ribe među svim populacijskim skupinama grada Crikvenice kako bi se zaštitilo i unaprijedilo njihovo zdravlje.