Dragi roditelji

Pandemija koronavirusa i stroge epidemiološke mjere dovele su nas u neko drugo doba, koje nitko nije očekivao. Prije svega, trebali smo razumjeti situaciju, osvijestiti odgovorno ponašanje, te ostati kod kuće.

Dječja potreba za igrom i učenjem ne prestaje niti u izvanrednim okolnostima pa ni vrtić nije u potpunosti mogao prestati s radom. Promišljajući načine povezivanja s djecom i roditeljima Dječji vrtić Radost je na svojoj web stranici pokrenuo “kutak za izolaciju” s idejama za kvalitetno i zanimljivo provođenje vremena u vlastitom domu. Članovi stručnog tima pripremili su niz savjeta, preporuka i uputa za djecu i roditelje kako bi im olakšali nošenje sa novim životnim izazovima. Odgajatelji su pripremili primjere raznih aktivnosti koje se provode u vrtiću a roditelji ih s djecom mogu provoditi kod kuće: aktivnosti za predškolce, Montessori aktivnosti; senzorne, glazbene, likovne aktivnosti; igre građenja i konstruiranja, igre plesom i pokretom, mozgalice, logopedske igre, društvene igre, pjesmice i brojalice, slikovnice i priče, igre za prstiće, igre za razvoj socijalnih vještina, recepti. Roditelji su pozvani na uključivanje u kreiranje stranice te su “razglednicom iz izolacije” roditelji skupine Dudači iz Selca podijelili svoje načine druženja s djecom.

Nakon izlaska iz izolacije stranica je promijenila naziv u “vrtić u kući”, a sadržaji će se i dalje nadopunjavati novim video uradcima i drugim radovima naših odgajatelja i stručnih suradnika. Vjerujemo da nas pratite te da su vam sadržaji zanimljivi i korisni.

djeca

Preporuke roditeljima

Sasvim je prirodno i ljudski osjećati strah, biti anksiozan u izvanrednim situacijama. Kako na početku situacije s korona virusom, tako i sada kada se epidemiološka situacija popravlja. No, pritom ne zaboravimo da djeca vrlo dobro “osjećaju naše osjećaje”, izvrsni su čitači neverbalne komunikacije. Stoga je izrazito važno prvo umiriti sebe kako biste mogli dati najbolje od sebe u brizi za djecu.

Na stranicama Hrvatskog psihološkog društva objašnjena je razlika između straha, anksioznosti i panike s preporukama kako se nositi s navedenim. Kako djeci objasniti pandemiju i važnost održavanja higijene ruku, kako organizirati vrijeme koje provodite doma, pročitajte na stranicama ZPD-a.

Časopis "Dijete vrtić obitelj"
Časopis "Dijete vrtić obitelj"

I ne zaboravite

I dalje vrijede i najvažnije su higijenske mjere. Stoga, često i pravilno perite ruke toplom vodom i sapunom, koristite definficijense za ruke, provjetravajte prostore u kojima boravite, svakodnevno perite i dezinficirajte podove, skidajte cipele ispred ulaza, nastojite uvijek nositi istu obuću kad idete van, odjeću koju ste nosili vani ostavite par sati na balkonu i spremite na određeno mjesto, često perite odjeću, dezinficirajte više puta kvake na ulaznim vratima, mobitele, ključeve.

Za dezinfekciju će vam najbolje poslužiti definfekcijsko sredstvo na bazi alkohola. Ako koristite klorne preparate za pranje podova (npr. Domestos), budite oprezni i pazite na dozu jer izazivaju iritaciju kože i dišnih puteva. Kad izlazite van držite se preporuka, ograničite kupnju namirnica jednom na tjedan, a kad izlazimo obavezno nosimo zaštitne maske i rukavice. Jedino tako ćemo uspjeti zajednički suzbiti pogoršanje trenutnog stanja te sačuvati sebe i svoje najmilije.

Razglednica iz izolacije

U ovim novonastalim okolnostima svi se pomalo osjećamo izgubljeno i možda prestrašeno, ali svi nekako nastojimo održati komunikaciju jedni sa drugima. U našoj maloj jasličkoj zajednici, u skupini Dudači održavamo komunikaciju kroz digitalne platforme koje i inače koristimo u našem radu.

Sada je ta digitalna komunikacija malo pojačana pa se mozemo pohvaliti i sa suradljivim roditeljima koji su sa nama podijelili svoje načine provođenja aktivnosti u svojim domovima.

Dorian
Izbornik