Dragi roditelji

epidemiološke mjere koje smo trebali poštivati polako popuštaju. Trenutno vrtić pohađaju ona djeca čiji roditelji nemaju mogućnost ostati kod kuće sa svojom djecom. Ostatak djece, što je i velika većina naših polaznika vrtića, za sada još ostaje doma. Sukladno tome, na ovome mjestu ćemo i dalje objavljivati različite sadržaje u svrhu kvalitetnog i zanimljivog provođenja vremena djece kod kuće, u “vrtiću u kući”. Zahvaljujemo se na Vašim dosadašnjim doprinosima (ideje, linkovi, izjave djece, fotografije…) te Vas pozivamo da nam ih i dalje šaljete. Ostanimo odgovorni, kako bismo se ubrzo svi zajedno družili u vrtiću!

djeca

Preporuke roditeljima

Sasvim je prirodno i ljudski osjećati strah, biti anksiozan u izvanrednim situacijama. Kako na početku situacije s korona virusom, tako i sada kada se epidemiološka situacija popravlja. No, pritom ne zaboravimo da djeca vrlo dobro “osjećaju naše osjećaje”, izvrsni su čitači neverbalne komunikacije. Stoga je izrazito važno prvo umiriti sebe kako biste mogli dati najbolje od sebe u brizi za djecu.

Na stranicama Hrvatskog psihološkog društva objašnjena je razlika između straha, anksioznosti i panike s preporukama kako se nositi s navedenim. Kako djeci objasniti pandemiju i važnost održavanja higijene ruku, kako organizirati vrijeme koje provodite doma, pročitajte na stranicama ZPD-a.

I ne zaboravite

I dalje vrijede i najvažnije su higijenske mjere. Stoga, često i pravilno perite ruke toplom vodom i sapunom, koristite definficijense za ruke, provjetravajte prostore u kojima boravite, svakodnevno perite i dezinficirajte podove, skidajte cipele ispred ulaza, nastojite uvijek nositi istu obuću kad idete van, odjeću koju ste nosili vani ostavite par sati na balkonu i spremite na određeno mjesto, često perite odjeću, dezinficirajte više puta kvake na ulaznim vratima, mobitele, ključeve.

Za dezinfekciju će vam najbolje poslužiti definfekcijsko sredstvo na bazi alkohola. Ako koristite klorne preparate za pranje podova (npr. Domestos), budite oprezni i pazite na dozu jer izazivaju iritaciju kože i dišnih puteva. Kad izlazite van držite se preporuka, ograničite kupnju namirnica jednom na tjedan, a kad izlazimo obavezno nosimo zaštitne maske i rukavice. Jedino tako ćemo uspjeti zajednički suzbiti pogoršanje trenutnog stanja te sačuvati sebe i svoje najmilije.

Razglednica iz izolacije

U ovim novonastalim okolnostima svi se pomalo osjećamo izgubljeno i možda prestrašeno, ali svi nekako nastojimo održati komunikaciju jedni sa drugima. U našoj maloj jasličkoj zajednici, u skupini Dudači održavamo komunikaciju kroz digitalne platforme koje i inače koristimo u našem radu.

Sada je ta digitalna komunikacija malo pojačana pa se mozemo pohvaliti i sa suradljivim roditeljima koji su sa nama podijelili svoje načine provođenja aktivnosti u svojim domovima.

Dorian
Izbornik