8. ožujka 2018.

Radionica zdrave prehrane

U subotu, 3. ožujka, u našem vrtiću je organizirana treća u nizu radionica za kuhare vrtića iz Crikvenice, Novog Vinodolskog i Triblja te Centra Izvor Selce. Cilj radionica je uvesti nove namirnice i jela u jelovnike ustanova te upoznati kuhare sa zdravijim načinima pripreme obroka.
Edukacija o zdravoj prehrani se u Dječjem vrtiću "Radost" provodi već više od dvije godine, a započela je u okrilju projekta Crikvenica zdrav Grad. Kroz dvije godine organizirane su radionice i predavanja za odgajatelje te radionice za djecu, roditelje i kuhare.

Voditeljica radionice nutricionistica dr. sc. Martina Linarić sa svojim suradničkim timom pripremila je recepte za riblja jela i zdrave međuobroke bazirane na tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji i nutritivno bogatim namirnicama. Na jelovniku su se našli obroci koji će biti zanimljivi djeci, vizualno privlačni a ujedno i ukusni:
- burger od srdele sa svježim povrćem i umakom od jogurta i vlasca
- srdelica u omotaču od kukuruznog brašna pečenih bez masnoće
- zlevka od kukuruznog brašna sa svježim sirom
- zdrava pašteta od oslića i mediteranskih trava
- proteinski kruh bez brašna
- kolač od pšeničnog griza i jabuka s cimetom i sirovim kakaom - Čoko loko
. kruh od banane i sjemenki – Bananko Danko.

Zbog užurbanog načina života, zaposlenosti, nedostataka vremena roditelji sve manje kuhaju obroke poput manešti, variva, ribe te su obroci više bazirani na mesu, tjesteninama, polugotovim i gotovim jelima. Takva prehrana ne zadovoljavaju dnevne nutritivne potrebe djece za mikronutrijentima odnosno mineralima, vitaminima i prehrambenim vlaknima.

Navikavanjem djece od rane dobi na nutritivno bogate namirnice i njihovom pravilnom pripremom, a naročito pripremom jela baziranih na tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji preveniramo pojavu raznih kroničnih oboljenja.
Srdela pripremljena u obliku ukusnih burgera, sa dodatkom kojeg lista salate i ukusnog laganog umaka zasigurno će se svidjeti djeci. Pripremljena u konvektomatu u omotaču u kukuruznom brašnu, bez dodatnih masnoća sigurno je zdravija nego ona koja „pliva" u fritezi. Procesima obrade i prerade masti i ulja pod visokim temperaturama nastaju transmasne kiseline koje su izuzetno štetne za zdravlje. Visok unos transmasnih kiselina se povezuje s povećanim rizikom od koronarne bolesti srca, karcinoma, dijabetesa tipa 2 i alergija. U vrtićkoj kuhinji nema friteze, sve se priprema u parno-konvekcijskoj pećnici.

Banane, korištene u kruhu od banana, su izrazito zdrava namirnica koju nerijetko zovemo i skladištem energije. Sadrže visoku razinu kalija, neophodnog za pravilan rad mišića, rad mozga te pritom olakšavaju učenje i pamćenje. Odličan su izvor vlakana, a sadrže malo zasićenih masnoća i kolesterola. To je jedna od rijetkih vrsta voća koja sadrži čitavi kompleks vitamina B, od kojih u najvećoj mjeri sadrži tiamin, riboflavin, niacin i folnu kiselinu.

kolač

Na jelovniku su se našle i neizostavne jabuke kao osnovni sastojak kolača od jabuke, pšeničnog griza i čokolade. Kako i sama poslovica kaže "Jabuka na dan tjera doktora van". Jednom jabukom srednje veličine unesemo 20% dnevnih potreba na prehrambenim vlaknima koja su neophodna za pravilno funkcioniranje probavnog sustava.
Zobene pahuljice, koje smo koristili u proteinskom kruhu, izrazito su bogate prehrambenim vlaknima a osim toga sadrže i beta glukan koji pomaže u snižavanju kolesterola.
Sve korištene namirnice preventivno djeluju na zdravlje organizma, a prevencija je ključ zdravlja i dugovječnosti.

Novi načini pripreme hrane, namirnice i jela sigurno nalaze svoje mjesto u vrtićkim jelovnicima. Na taj način se prate nove znanstvene spoznaje i nutricionističke preporuke iako je zdrava prehrana već godinama u osnovi svih vrtićkih jelovnika. Nutritivne vrijednosti se moraju poštivati, a energetsku vrijednost obroka redovito kontrolira Nastavni zavod za javno zdravstvo.