Prilagodba na vrtić

PROMJENA
Polazak u vrtić je jedna od velikih promjena u životu djeteta. Najčešće je to i prvo odvajanje od vas (roditelja) i/ili drugih važnih osoba. Osjećaj sigurnosti djetetu pruža njegov ustaljeni dnevni raspored koji omogućuje predvidljivost dana, djetetov poznati prostor, poznate igračke, poznati ljudi s kojima se druži. Polaskom u vrtić dostupnost ranije poznatih osoba, stvari i aktivnosti se mijenja. Sva djeca prolaze period adaptacije – privikavanja na promjenu. Adaptacija je prirodna i očekivana reakcija na promjenu i traje sve dok novo ne postane poznato.

vrtić

ŠTO OČEKIVATI?
Reakcija djeteta tijekom adaptacije može uključivati čitav niz promjena u ponašanju od oštrog protestiranja i intenzivnog plakanja do izrazite pasivnosti. Dijete može odbijati suradnju s odgojiteljem, drugu djecu, roditelje, hranu… Mogu se javiti probavne smetnje, poteškoće u spavanju, češće pobolijevanje… Neke vještine koje je dijete prethodno savladalo (npr. odlazak na wc) mogu biti izgubljene. Promjene u ponašanju su privremene i mogu trajati od nekoliko dana do par mjeseci.

Kako će izgledati adaptacija vašeg djeteta na vrtić i koliko će vremenski trajati ovisi o osobnosti djeteta, temperamentu, stupnju razvoja, dobi, zdravstvenom stanju, obiteljskoj atmosferi, ranijim iskustvima odvajanja od roditelja, stavu roditelja prema polasku u vrtić ili jaslice.

U samoj podlozi adaptacije je separacijska anksioznost – strah od odvajanja od roditelja. Taj strah je urođen i prisutan u sve djece. Javlja se oko 6. mjeseca, svoj vrhunac doseže oko 18. mjeseca i najčešće nestaje oko 36. mjeseca djetetovog života. Malo separacijske anksioznosti je normalno i znak da je dijete razvilo sigurnu privrženost roditeljima.

obitelj

KAKO POMOĆI?
Roditelji imaju važnu ulogu u olakšavanju procesa prilagodbe. Djetetu mogu pomoći:
– pozitivnim stavom prema vrtiću i odgajatelju skupine
– prihvaćanjem dječjeg osjećaja straha i zabrinutosti – dopustite mu da izrazi svoje osjećaje, nemojte ih ignorirati, umanjivati ili posramljivati
– upoznavanjem s vrtićem (npr. kroz razgovor o tome što će u vrtiću sve raditi)
– usklađivanjem kućnog dnevnog ritma s vrtićkim
– kratkim i opuštenim odvajanjem od djeteta pri dolasku u vrtić
– postepenom adaptacijom koja prati reakciju djeteta
– brigom o sebi – ako primijetite da vam odvajanje teško pada, podijelite brige s najbližima ali bez djetetove prisutnosti

Ako Vas zanima više o procesu adaptacije, možete se obratiti odgojiteljima vašeg djeteta za individualni razgovor ili temu na roditeljskom sastanku i možete se javiti psihologu osobno ili na broj telefona 091 241 7997.

Kontakti
Socio-emocionalna zrelost u godini prije polaska u školu
Izbornik