Izbirljivost i odbijanje hrane

Izbirljivost i odbijanje hrane je izazov koji generacijama muči roditelje. Obroci koji bi trebali uključivati ugodnu i brižnu interakciju roditelja i djeteta ponekad postaju prava bitka. Roditelji se brinu oko različitih elemenata obroka: Je li dijete dovoljno pojelo? Je li jelo dovoljno zdravo? Kada će naučiti sam/sama jesti? Kako da pojede cijeli obrok za stolom?

Pri obrocima djeca i roditelji imaju različite odgovornosti. Roditelj je odgovoran za vlastitu prehranu i prehranu djece. To znači da roditelj odlučuje što će se kupiti i u kojoj mjeri će djeca imati pristup hrani. Roditelji su odgovorni za ton, raspoloženje i atmosferu u obitelji – između odraslih i između odraslih i djece. Te dvije odgovornosti su u potpunosti roditeljske jer djeca mlađe i predškolske dobi još nemaju razvijene vještine i znanje potrebno za kvalitetnu brigu o sebi i održavanje kvalitetnih odnosima s drugima. Dijete je s druge strane u potpunosti odgovorno za svoj apetit i svoje osjetilo okusa. Zna kada je nešto ukusno ili nije, te je li gladno ili nije.

večera

Smanjenju količine sukoba oko stola i održavanju zdrave prehrane djeteta može pridonijeti:
– ugodna i opuštena atmosfera za vrijeme obroka
– uključivanje djeteta u cijeli proces stvaranja obroka – od nabavke do kuhanja i serviranja
– jasna struktura obroka tijekom dana te jasna pravila ponašanja za stolom kojih se pridržava cijela obitelj
– poticanje samostalnosti pri hranjenju (uzimajući u obzir dob i sposobnosti djeteta)
– kreativnost i ustrajnost (uvažavajući odgovornosti djeteta za apetit i preferenciju okusa) pri nuđenju različitih zdravih namirnica
– smanjenje količine slatkiša i/ili grickalica.

AKo želite saznati više o ovoj temi možete se obratiti svojim odgojiteljima i zatražiti individualni razgovor ili temu na roditeljskom sastanku, a možete se javiti u psihološko savjetovalište osobno ili psihologu na kontakt broj 091 241 7997.

Literatura u kojoj možete pročitati više:
– Buljan Flander, Gorana i sur. (2018) Znanost i umjetnost odgoja. Sveta Nedjelja: Geromar.
– Juul, Jesper (2000) Hura! Idemo jesti! Zagreb: Pelago.
– Macht, Joel (2005) Moje dijete ne želi jesti. Lekenik: Ostvarenje

Socio-emocionalna zrelost u godini prije polaska u školu
Odvikavanje od pelena
Izbornik